Problémy se zažívacím traktem z hlediska psychosomatiky a výživy

Problémy se zažívacím traktem z hlediska psychosomatiky a výživy

U idiopatických střevních zánětů (IBD) či jiných gastroenterologických onemocnění je výživa, výběr potravin, frekvence stravování a životní styl velmi důležitý. Počátek těchto chorob je ovšem v naší mysli - velmi důležitou roli zde hrají psychosociální faktory.

V dávných dobách to byl hlad, který přiměl lidstvo vymýšlet nové pokrmy. V dnešní době lidé vytváří nové pokrmy proto, aby lépe vyhovovaly jejich tělu, což je důležité zvláště pro osoby s určitým dietním omezením. Těmi, kteří nejvíce potřebují správné stravování, jsou lidé s poruchami trávicího traktu.
 

Projevy a počátek

IBD a další podobné poruchy se projevují celkovým neprospíváním pacienta - bolestmi, křečemi, průjmem, krvácením ve stolici, mizením střevních klků a dalšími. To vše je symbolikou těla, které říká, že "vnitřní dítě" a jeho pocity člověka dlouhodobě "stravují a požírají". Neboli, při dospívání a v dospělosti nás mohou dohnat dlouhodobé pocity nespokojenosti z dětství, kdy na nás mohly být kladeny vysoké nároky ze strany (nejen) rodičů nebo jsme si takovou situaci mylně interpretovali. Především pak v období kolem 13 - 14 roku věku. Každé dítě chce, aby ho jeho rodič miloval, udělá pro to vše. A pokud jde o nezdravé zacházení rodičů s dítětem, nemoc se vždy projeví nejprve na psychické úrovni a poté na úrovni somatické (tělesné).
 

Hlubší psychosomatika

Každé tělo má vysokou seberegenerační schopnost. U osob s IBD je tato schopnost omezená, hlavně proto, že si sám pacient nevěří, či nevěří, že mu jeho rodiče věří. Jde o přijímání života jako takového, jde o bezpodmínečnou lásku rodičů. Přestože co člověk to originál, čím déle jakoukoliv nemoc udržujete při životě, tím závislejší se na ní stáváte. Tím více se stavíte do role oběti, kterou je potřeba litovat, o kterou je potřeba se postarat. Najednou vlastně nevíte, jaké to je, žít bez ní. To by vás totiž už nikdo nelitoval, že? To by se o vás už nemusel nikdo starat... Najednou byste byli sami. Bez nemoci, bez zájmu ostatních.

Pokud se ovšem se svou nemocí seznámíte natolik, že si z ní vytvoříte svého spojence, máte vyhráno. Nemoc vám vždy dává najevo dlouhodobou nespokojenost v mysli a uskřinutí energie. Proto si pacient musí uvědomit, kdy problémy začaly, co se v té době dělo a proč se stále staví do role oběti. Musí si uvědomit svou cenu a že není nutné vkládat život svůj do rukou nemoci a druhých lidí. Že stejně nakonec ten jediný, kdo nese zodpovědnost za náš život, jsme my sami.

 

Doporučení

Choroby zažívacího traktu je možné velmi úspěšně léčit - musíme se na ně ale zaměřit komplexně (holisticky). Tedy neoddělovat tělo od mysli a duše a aktivně zapojit do léčby pacienta, který je sám zodpovědný za svůj stav a případné vyléčení. Upozorňujeme, pacient musí chtít!

Na úrovni somatické doporučujeme vhodnou spolupráci gastroenterologa s psychosomatickým odborníkem či terapeutem. Kvalitní nutriční péče s nízkým obsahem lepku, mléčných výrobků, jednoduchých cukrů a živočišných bílkovin je velmi důležitá - ovšem s ohledem na stav mysli. Musíme brát na vědomí, že stejná potravina může v různých stadiích nemoci a v konkrétním emočním vypětí vyvolat jiné příznaky a pocity. Individuální přístup je rozhodně žádoucí.

Potravinové dopňky jsou na místě pouze s odbornou konzultací zkušeného výživového poradce, který rozumí jak diagnóze pacienta, tak třeba i jeho duševnímu rozpoložení. Výborným doplňkovým způsobem léčby je akupuntura, která zprůchodní energetické dráhy a pomůže lepšímu vstřebávání živin. V neposlední řadě by však tento pacient měl navštívit well-being kouče či terapeuta.

 



Autoři: Mgr. Karla Večeřová s přispěním Markéty Tiché, MSc. (více v sekci "Naši odborníci")

Zaujal vás tento článek? Pak se můžete přihlásit na undividuální konzultaci či některý z workshopů, který Mgr. Karla Večeřová vede. --> pro více informací klikněte zde.